Waardering mantelzorgers in de regio 046

Over de jaarlijkse gemeentelijke waardering van mantelzorgers wordt geregeld in de gemeenteraden in de regio 046 gediscussieerd. Naast het organiseren van de Dag van de mantelzorg, een dag waarbij de mantelzorger in het zonnetje wordt gezet, wordt vaak een kleine jaarlijkse financiële tegemoetkoming verstrekt. Over deze financiële waardering wordt veel gediscussieerd.

Recent stond dit onderwerp weer op de agenda van diverse gemeenteraadsvergaderingen. Platform 046 zocht uit hoe de diverse gemeenten in regio 046 omgaan met de jaarlijkse waardering van de geregistreerde mantelzorgers.

Gemeente Beek

Gemeente Beek kent een mantelzorgwaardering van € 100. Dit bedrag is zowel voor de oudere als de jongere mantelzorger gelijk.

Gemeente Beekdaelen

Begin juli oordeelde de gemeenteraad van Gemeente Beekdaelen dat de waardering voor de jongere mantelzorger onvoldoende was, een cadeaubon van € 40. Dit betekent dat de waardering voor zowel de oudere als de jongere mantelzorger nu gelijk zijn gesteld op € 200.

De gemeente Beekdaelen heeft hier € 240.000 voor uitgetrokken en stelt hierbij dat als meer mantelzorgers zich melden dan dat er budget voor is, het bedrag van € 200 wordt verlaagd.

Gemeente Echt-Susteren

Gemeente Echt-Susteren maakt een onderscheid in de waardering voor de oudere en jongere mantelzorger. Zo krijgen mantelzorgers tussen de 12 en 20 jaar een Nationale bioscoopbon van € 40. Mantelzorgers vanaf 21 jaar krijgen € 175.

Gemeente Sittard-Geleen

Door het doorvoeren van bezuinigingen is het mantelzorgcompliment in 2019 verlaagd van € 175 naar een tegoedbon en later een VVV-bon van € 15.

De afgelopen maanden is het mantelzorgcompliment in de gemeenteraad van Gemeente Sittard-Geleen herhaaldelijk besproken, zo ook weer in de gemeenteraadsvergadering van 9 juli 2020. De waardering, die herhaaldelijk een fooi werd genoemd, werd opgehoogd naar een cadeaubon van € 50 en is het de bedoeling dat de financiële waardering de komende jaren zal stijgen. Het is nog onbekend hoe de gemeente hier invulling aan gaat geven. Een mogelijkheid is dat lokale winkeliers en de centrummanagementverenigingen hierbij zullen gaan ondersteunen.

Gemeente Stein

Ook Gemeente Stein kent een verschil tussen de oudere en de jongere mantelzorger. Alle mantelzorgers krijgen een VVV-bon van € 40. Hiernaast krijgen de mantelzorgers tot 25 jaar ook een Bol.com bon.

Zie ook:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*