Voorstel: zwembad Het Anker blijft behouden

Sittard-Geleen, 27 januari 2022 – Het college van B&W van Sittard-Geleen stelt de gemeenteraad voor om de lokale zwemvoorziening Het Anker in Born voor doelgroep- en instructiezwemmen te behouden. Dit als onderdeel van een grote renovatie van Het Anker, waarbij ook de binnen- en buitensport een plek krijgt. De gemeenteraad bespreekt het plan op 10 februari in de raadsronde. Het definitieve besluit volgt twee weken later.

“Vanuit het oogpunt van gezondheidsbevordering steunen wij het handhaven van een zwemvoorziening voor doelgroep- en instructiezwemmen op de locatie Het Anker”, laat projectwethouder Leon Geilen weten. Het gaat dan onder meer om leszwemmen en groepen die vanwege gezondheidsredenen aquatherapie volgen of aan aquajoggen doen. “Dat past ook binnen de kaders van het richtinggevende besluit uit 2017 van de gemeenteraad om te komen tot één schaats- en zwemvoorziening op de locatie Glanerbrook in Geleen voor recreatief en wedstrijdzwemmen.” De gehele gemeentelijke exploitatiebijdrage voor Het Anker daalt in de nieuwe opzet van 850.000 euro per jaar naar circa 650.000 euro per jaar.

Gezien de leeftijd en de onderhoudstoestand van Het Anker is een grootschalige renovatie nodig. Behalve de lokale zwemvoorziening gaat het om een renovatie van het complete sportcomplex, dus sporthal, tennisbanen en voetbalvelden. Als de raad akkoord gaat met het behouden van deze zwemvoorziening, dan zullen de gemeente en Het Anker samen met verenigingen en gebruikers de andere onderdelen voor de binnen- en buitensport uitwerken. Wethouder Andries Houtakkers (Sport): ‘Er ontstaat dan een totaalconcept voor sport met een sporthal, 4 tennisbanen en 2 kunstgrasvelden en wedstrijdveld. Zowel de mogelijke toekomstige combinatie van VV Born en HBC ’09, alsmede het gebruik door BVO Fortuna op Het Anker, dragen bij aan de toekomstbestendigheid van het product voetbal op Het Anker.”

Het raadsvoorstel is opgesteld naar aanleiding van een businesscase van Het Anker waarin op nadrukkelijk verzoek van het college een renovatievariant is opgenomen. Afgelopen week heeft het college overeenstemming met Het Anker bereikt. De gemeenteraad neemt op 24 februari een definitief besluit.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*