TONK-regeling verruimd en makkelijker aan te vragen

Sittard-Geleen, 17 juni 2021 – De TONK-regeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) is met drie maanden verlengd tot 1 oktober en versoepeld. Daardoor kunnen meer huishoudens in Sittard-Geleen de financiële hulp aanvragen.

De TONK is bedoeld voor huishoudens die door corona fors minder inkomen hebben en daardoor de woonlasten niet meer kunnen betalen. Dan gaat het om de huur of hypotheek en de kosten voor gas, water en licht. Zij kunnen een eenmalig bedrag krijgen voor die kosten. Ook ondernemers kunnen de TONK aanvragen als andere maatregelen geen of niet voldoende uitkomsten bieden.

De regeling die oorspronkelijk liep tot 30 juni 2021, is nu verlengd tot 1 oktober (aanvragen kan tot en met 31 oktober). Omdat het om een eenmalige ondersteuning gaat over de maanden dat de TONK in werking is, wordt het bedrag van die uitkering verhoogd.

Geen vermogenstoets

Daarnaast komen inwoners nu al in aanmerking voor de regeling als hun inkomen is gedaald met 15%. Eerder was dat bij een daling van 25%. De gemeente vraagt geen bewijsstukken meer van het vermogen. Huishoudens die meer dan 60% van hun huidige inkomen zien opgaan aan woonlasten, kunnen de regeling ook aanvragen én kunnen een hogere vergoeding krijgen dan eerder het geval was.

De TONK kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd tot 1 januari 2021. Mensen die de regeling al hebben aangevraagd en gekregen, hebben ook recht op de verhoging van het bedrag. De gemeente regelt dat zij het bedrag krijgen. Er is geen nieuwe aanvraag nodig.

“De regeling is behoorlijk verruimd. Juist zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken”, zegt wethouder Kim Schmitz (armoedebestrijding). “Dus aan iedereen die door corona minder inkomsten heeft: meld je bij de gemeente voor deze regeling. Het maakt niet uit of je een baan hebt, student bent of flexwerker. We willen iedereen die het nodig heeft, kunnen helpen.”

Kort samengevat is de regeling als volgt verruimd:

  1. Een verhoging van het eenmalige bedrag voor alle rechthebbenden, omdat de periode waarover het bedrag van toepassing is, wordt verlengd.
  2. Inwoners komen nu in aanmerking voor de regeling als hun inkomen met 15% gedaald is, dit was 25%.
  3. Er worden twee categorieën aan de vergoedingentabel toegevoegd voor inwoners met zeer hoge woonlasten ten opzichte van hun huidige inkomen.
  4. Er worden geen gegevens meer gevraagd over het vermogen.

Deze wijzigingen gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021. Inwoners kunnen een tegemoetkoming aanvragen tot en met 31 oktober 2021. Op de website van Vidar staat hoe de TONK kan worden aangevraagd.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*