Restauratie toren Petruskerk in Sittard

Sittard-Geleen, 16 december 2019 – Het Rijksmonument Petruskerk in Sittard krijgt een opknapbeurt. De restauratiewerkzaamheden van de toren gaan binnenkort van start. De gemeente Sittard-Geleen verstrekt hiervoor een eenmalige subsidie van 112.500 euro. Het kerkgebouw is een van de belangrijkste monumenten van de gemeente.

De Petruskerk is een rijksmonument en heeft een restauratiebehoefte. Dat blijkt uit een inspectie van Monumentenwacht Limburg. Zowel in de toren als het schip zijn herstelwerkzaamheden nodig. Het mergelwerk in de 83 meter hoge toren zal als eerste worden gerestaureerd, om verdere schade door inwatering en bevriezing te voorkomen. Daarnaast zullen er metselwerkzaamheden worden uitgevoerd.

De restauratie komt het stadsbeeld van Sittard ten goede: “Het is van groot belang om dit belangrijke rijksmonument in stand te houden”, zegt wethouder Jos Bessems (Monumenten). “Sittard is al sinds de late Middeleeuwen van verre te bewonderen dankzij de iconische verschijning van de Petruskerk. Het is vanzelfsprekend dat we willen bijdragen om dit staande te houden.”

Voor de instandhouding en restauratie van de Petruskerk wordt gebruik gemaakt van de BRIM (Besluit Rijkssubsidiering Instandhouding Monumenten)- subsidie van het Rijk en het Provinciale ‘Kerkenprogramma 2016-2019’. De totale restauratiekosten bedragen 1.500.000 euro. De restauratie van de toren zal daar de helft van kosten. Hiervan wordt een gemeentelijke subsidie verwacht van 15 procent. De Provincie Limburg draagt voor de helft bij aan de kosten van de toren, het Bisdom Roermond 20 procent en de parochie ontfermt zich over de resterende kosten.

Het verlenen van de subsidie levert een belangrijke bijdrage aan Zitterd ReviSited, waarbij onder meer het historisch karakter van de binnenstad wordt versterkt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*