PvdA Sittard-Geleen stelt voor om een lokale digitale munt in te voeren

De PvdA Sittard-Geleen heeft voor de gemeenteraadsvergadering van 8/9 juli een motie ingediend waarin wordt verzocht om samen met de hele gemeenteraad en het college verder onderzoek te doen naar de mogelijkheden om een lokale (digitale) munt in te voeren: de ‘Mauritsmunt’.

Door de (digitale) munt in te voeren denkt de PvdA dat meerdere doelen kunnen worden gediend worden. “We hebben nog steeds meer taken als gemeente dan we geld hebben”, zegt Paul Kubben, fractievoorzitter en raadslid van de PvdA Sittard-Geleen. “Dat zorgt onder andere voor te weinig geld om het groen in onze gemeente goed te onderhouden en om de stad schoon te houden.”

“De impact van de coronacrisis op de gemeentekas is nog niet volledig duidelijk, maar positief zal het niet zijn. Minder inkomsten door lagere parkeerinkomsten en minder toeristenbelasting. Maar ook, als het rijk straks gaat bezuinigen, minder geld vanuit het rijk naar onze gemeente. Zo werkt het systeem namelijk. Kortom, rooskleurig ziet het er niet uit. En dat geldt natuurlijk net zo voor onze lokale ondernemers. Lokale winkels stonden al voor de coronacrisis onder druk, en dat zal zeker niet minder worden in deze tijd”, pleit de fractievoorzitter.

“Met de Mauritsmunt helpen we onze gemeente schoner, mooier en florerender te maken!”

De PvdA wilt bekijken of al de verschillende problemen, waarvan gesteld wordt dat ze allemaal verbonden zijn, voor een deel met een lokale (digitale) munt kunnen worden aangepakt. “Inwoners zouden bijvoorbeeld een handje kunnen helpen in de openbare ruimte. Dat moet natuurlijk wel op een bepaalde manier gecontroleerd worden, bijvoorbeeld via de wijkcoördinatoren”, stelt Paul Kubben. “Deze inwoners zouden daar dan via de lokale munt voor beloond kunnen worden. Met die lokale munt kunnen vervolgens producten bij lokale winkeliers worden ingezet. Dit idee kan ook andere problemen oplossen. Zo hebben we in de gemeenteraad bijvoorbeeld discussie over het mantelzorgcompliment. Ook dit zou via de betaling in de vorm van een lokale munt kunnen. Met de Mauritsmunt helpen we onze gemeente schoner, mooier en florerender te maken!”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*