
In 2001 begonnen Harrie en Hannie Verweij de Voedselbank Limburg-Zuid door voedsel te verzamelen in hun eigen woonkamer om buurtbewoners te helpen. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een grote kantoorruimte en een flinke loods op een industriegebied in Landgraaf waar 130 vrijwilligers werken. De Stichting Voedselbank Limburg-Zuid is één van de 172 Voedselbanken en 13 distributiecentra die vallen onder de Vereniging Nederlandse Voedselbanken. Voedselbank Limburg-Zuid heeft 15 uitdeelpunten, waaronder in Sittard-Geleen en Stein. We gingen in gesprek met dit zeer enthousiaste en hardwerkende koppel.

Uit recente berichtgevingen blijkt dat de voedselbanken op het moment in zwaar weer zitten. Enerzijds zou dit komen door efficiëntere inkoop en verkoop door supermarkten, waardoor minder aan de voedselbanken wordt gedoneerd. Anderzijds wordt minder door de horeca gedoneerd, dit komt nu vanwege de tweede sluiting van restaurants en cafés door de coronamaatregelen. Ziet de Voedselbank dezelfde trend?
Ja, er wordt nu meer door supermarkten en restaurants naar rato ingekocht, waardoor minder overblijft. Er zijn geen grote voorraden meer. Voor 2020 zag je veelal dat supermarkten de laatste voorraden verkochten met een sticker met bijvoorbeeld een aantal procent korting, waardoor uiteindelijk minder aan de Voedselbank werd gedoneerd. Nu zie je met name dat door sluiting van horeca ook minder wordt gedoneerd.
Hiernaast letten wij erop dat alleen producten binnen de houdbaarheidstermijn in de voedselpakketten wordt gezet en worden versproducten -waar altijd een tekort aan is- zoveel mogelijk verdeeld.
Hoeveel gezinnen helpt de Voedselbank?
In heel Nederland worden 40.000 huishoudens, zo’n 100.000 personen, door de Voedselbank geholpen. De Voedselbank Limburg-Zuid helpt in de regio Maastricht-Vaals-Sittard zo’n 900 gezinnen, dit zijn zo’n 2.700 personen, waaronder 62 baby’s en een aantal studenten. Wij verwachten dat door de situatie rondom corona in 2021 meer personen gebruik zullen moeten maken van de Voedselbank.
De voedselpakketten kunnen in een van onze uitdeelpunten worden opgehaald. De uitdeelpunten zijn als huiskamer ingericht, zodat naast het ophalen van het voedselpakket er ook een mogelijkheid bestaat om over onderwerpen te spreken of ervaringen met elkaar uit wisselen. Vanwege coronamaatregelen zijn de huiskamers coronaproof ingedeeld en is de situatie voor uitdeelpunten en de huiskamer tijdelijk anders.
Ook werken wij nauw samen met de kledingbank in Maasbracht en de speelgoedbank in Geleen.
“Er zijn veel soorten armoede, maar honger is universeel.”
Aan welke eisen moet iemand voldoen om afnemer van de Voedselbank te kunnen worden?
Als een aanvraag, via een hulpverlenende organisatie, voor een voedselpakket binnenkomt, beoordeelt een speciaal intake-team binnen de Voedselbank de aanvraag, waarna besloten wordt of de aanvrager in aanmerking komt voor een voedselpakket. Voor de aanvraag zijn een aantal toekenningscriteria bepaald. Er is een strenge inkomenstoets, waarbij normbedragen van het Nibud worden gebruikt. Er zijn veel soorten armoede, maar honger is universeel.
Je kunt maximaal 3 jaar gebruik maken van de Voedselbank en het is belangrijk om te realiseren dat een voedselpakket een aanvulling is op je eigen boodschappen. Halfjaarlijks vindt een herintake plaats, waarbij wordt gekeken naar de situatie op dat moment. Gelukkig zijn er in onze regio géén wachtlijsten voor de Voedselbank.
Wat kunnen mensen doen om de Voedselbank te helpen?
Er zijn veel initiatieven die met goede bedoelingen worden opgericht, allen om de personen die het niet breed hebben te helpen. Helaas is er onderling weinig tot geen coördinatie. Hiermee weet je niet welke personen of gezinnen je wel helpt, of meerdere keren helpt, en welke personen of gezinnen niet. Hierdoor werken veel goed bedoelde initiatieven langs elkaar heen of bereiken niet de doelgroep die er daadwerkelijk baat bij heeft.
Wil je iets doen of bijdragen? Kijk op onze site en neem bij vragen contact met ons op.
“Gelukkig zijn er in onze regio géén wachtlijsten voor de Voedselbank.”
Welke producten heeft de Voedselbank nodig?
De Voedselbank is tegen verspilling, maar werkt strikt volgens de voorwaarden van de Voedsel en Warenautoriteit. Dit betekent dat producten die in de voedselpakketten zitten aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Een van de voorwaarden is dat producten de houdbaarheidstermijn niet hebben overschreden. Als Voedselbank zit je tussen voedseloverschot en dump in. We moeten constant alert blijven dat we geen producten krijgen die we niet in voedselpakketten mogen stoppen. Producten die overblijven worden als dierenvoer gebruikt. Hiermee kunnen we kosten van het storten of vernietigen beperken.
Er is structureel een tekort aan versproducten. Graag ontvangen wij financiële donaties, maar er kunnen ook houdbare producten worden gedoneerd. Er is een constante vraag naar blikken en potten met groenten en fruit of blikken met vlees of vis, maar ook naar pakken spaghetti, macaroni, rijst en koffie of potten met babyvoeding.
Wij kopen het liefst niet in, maar inzamelingen zijn op het moment lastig. Daarom proberen wij zoveel mogelijk tegen inkoopprijs in te kopen. Ook zijn wij altijd op zoek naar nieuwe partners voor donaties of waar wij tegen inkoopprijs zaken in kunnen kopen. Gelukkig zijn er een aantal grote producenten, zoals bijvoorbeeld Hak, Unilever en Smiths, die standaard een bepaald percentage van hun productie afstaan aan de Voedselbanken.
De financiële donaties worden bijvoorbeeld ook gebruikt om onze kosten te dekken. Wij hebben huur, we verbruiken energie voor bijvoorbeeld onze koelcellen en hebben auto’s om bijvoorbeeld de voedselpakketten naar de afhaalpunten te brengen.
Wat zijn toekomstige ontwikkelingen waar de Voedselbank aan werkt?
17% van de Limburgers is analfabeet of kan slecht lezen. Het is onze wens om een alfabetiseringscursus op te zetten in de huiskamers waar wij ook de voedselpakketten uitdelen. Op dit moment werken wij nog aan het concept en zijn we op zoek naar mogelijkheden om deze wens concreet te kunnen maken.
In het verleden hebben wij ook budgetteringscursussen gegeven die in Sittard goed werd bezocht. Met de cursussen proberen we de deelnemers niet alleen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid te leren, maar ook een gevoel van eigenwaarde op te laten bouwen.
Laat een reactie achter