Participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek van start op 1 januari

Logo gemeente

Sittard-Geleen, 13 december 2019 – Op 1 januari 2020 gaat officieel het Participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek van start. Beek, Sittard-Geleen en Stein  nemen als volwaardige partner hieraan deel, Beekdaelen brengt de Wsw-uitvoering van de huidige Vixia-medewerkers onder in het Participatiebedrijf. De gemeenteraad van Stein heeft op donderdag 12 december besloten om ook als volwaardige partner deel te nemen aan het Participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek. Stein brengt daarmee de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en de Participatiewet per 1 januari 2020 onder bij het regionale Participatiebedrijf.  Sittard-Geleen en Beek hadden dat eerder al gedaan.

“Ik ben hartstikke blij dat Stein ook kiest voor samenwerking, solidariteit en schaalvoordeel”, reageert wethouder Felix van Ballegooij van centrumgemeente Sittard-Geleen op het besluit van de gemeenteraad. “Dit is positief voor alle medewerkers van Vixia. Iedereen heeft nu zekerheid over zijn werkplek als op 1 januari het Participatiebedrijf start. Maar ook alle mensen die net een extra zetje nodig hebben om het te redden op de arbeidsmarkt varen wel bij dit besluit.”

Bundeling van krachten

In het Participatiebedrijf bundelen werk-leer-bedrijf Vixia en de sociale diensten van de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein hun krachten. Met het Participatiebedrijf ontstaat vanaf 1 januari 2020 in de regio één overzichtelijk loket voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt, voor mensen die inkomensondersteuning nodig hebben en voor organisaties die op zoek zijn naar personeel. De nieuwe organisatie begeleidt werkzoekenden in een kwetsbare positie naar werk dat bij ze past. Dat kan een betaalde of gesubsidieerde baan zijn, maar ook beschut werk, vrijwilligerswerk en mantelzorg behoren tot de mogelijkheden.

Toekomstproof

Vorige maand concludeerde het Sociaal Cultureel Planbureau in zijn evaluatie van de Participatiewet dat het broodnodig is om de infrastructuur van sociale werkvoorzieningen op peil te houden en integraal samen te werken in het sociaal domein. “Dat sluit haarfijn aan op het doel en de visie van het nieuwe Participatiebedrijf. Met de keuze voor deelname hebben de raden gekozen voor toekomstproof ondersteuning aan mensen die het zelfstandig net niet lukt om aan werk te komen,” meent wethouder Felix van Ballegooij.

Zekerheid voor medewerkers van Vixia

Voor de medewerkers in de sociale werkvoorziening van Vixia betekent de besluitvorming baanzekerheid. Voor hen verandert alleen de naam van de werkgever. Hun werk, werkplek en collega’s blijven hetzelfde.

Bouwen aan het nieuwe Participatiebedrijf

Vanaf 1 januari wordt stap voor stap gebouwd aan het nieuwe participatiebedrijf. Dan wordt de dienstverlening doorontwikkeld, om de kansen op duurzame plaatsing bij zoveel mogelijk reguliere werkgevers te vergroten. Volgend jaar wordt ook de nieuwe naam van het Participatiebedrijf bekendgemaakt.

Eerder deze week zijn de panden van Vixia verkocht aan Collé Rental en Sales. Met de nieuwe eigenaar is afgesproken dat de gemeente de panden voorlopig blijft huren, om binnen een paar jaar het Participatiebedrijf te verhuizen naar een nieuw centraal gelegen onderkomen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*