
In de raadsvergadering van de gemeente Sittard-Geleen van 22 april zijn een aantal moties ingediend waarover de gemeenteraad moest stemmen. Vanavond is de uitslag bekend gemaakt, wat resulteerde in drie niet aangenomen moties en één motie die wel is aangenomen.
Moties
De door SPA ingediende motie tegen wethouder Meekels, de door PVV ingediende motie tegen wethouder Schmitz en de door fractie Klein ingediende motie tegen burgemeester Verheijen kregen onvoldoende steun door de gemeenteraad en zijn alle drie niet aangenomen.
De door de Stadspartij ingediende motie van afkeuring tegen een raadslid is wel aangenomen. De motie, die ook werd ingediend namens de politieke groepering gob, CDA en Groen Links, was gericht tegen het optreden Sergio Klein van fractie Klein in de raad.
Een motie van afkeuren wordt meestal tegen een burgemeester of wethouder ingediend. Het indienen van een motie van afkeuring voor een raadslid is echter uiterst ongebruikelijk. Ook in de landelijke politiek komt de behandeling van een motie van afkeuring niet vaak voor. In juni 2020 is door de Eerste Kamer een motie van afkeuring aangenomen tegen minister Ollongren. Dit was de eerste sinds 1875.
Consequenties
Bij een motie van wantrouwen is aftreden van een bestuurder aannemelijk. Alhoewel de lichtere motie van afkeuring is aangenomen, zijn er voor een raadslid geen politieke gevolgen aan verbonden maar stelt de gemoederen binnen de gemeenteraad verder op scherp.
Citaten van beschuldigingen van raadslid Sergio Klein in de raadsvergadering, rondes en op Social Media aan bestuurders en collegaraadsleden:
– Corrupt
– Frauderende bestuurders
– Machtsmisbruik
– Vriendjespolitiek
– Pathologische leugenaar
En eerder maakte hij alle raadsleden uit voor ‘terroristen’.
Dit zijn geen meningen, maar zware persoonlijke aanvallen zonder bewijs in plaats van inhoudelijke bijdrages.
Zijn politieke bestuurscultuur draagt NIETS bij aan een beter Sittard-Geleen.
Met zijn gebrekkige wetskennis vermengt hij het recht op vrije meningsuiting met het kwaad spreken over bestuurders en collega’s. Dat is afkeurenswaardig.
Vrijheid van meningsuiting is absoluut niet bedoeld voor het uitspreken van smaad en laster.
Nb: de naam is motie van afkeuring (niet motie van afkeuren)
Dank je voor de tip, we hebben ‘afkeuring’ aangepast.