Koeltoren OCI Nitrogen kleurt oranje.

Sittard-Geleen, 24 november 2020, Sittard-Geleen zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt op 25 november De koeltoren van OCI Nitrogen in Geleen oranje.

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor oranje. De koeltoren van OCI schaart zich nu in dit imposante rijtje. De keuze voor de koeltoren is bewust gemaakt. De koeltoren  is (inter)nationaal bekend als de ‘landmark’ van de gemeente Sittard-Geleen. Zo laat Sittard-Geleen duidelijk zien de strijd tegen geweld te steunen.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Naast het oranje uitlichten van de koeltoren op 25 november, hijst de gemeente Sittard-Geleen gedurende de ’16 Days of Action’ de actievlag van “orange the world”.

Deze vlag wappert van 25 november tot en met 10 december bij de stadswinkel in Geleen en het stadhuis in Sittard.

Thema 2020

Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”. Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie, en zijn vaak al vele geweldsincidenten gebeurd voor dit gebeurt. De gemeente Sittard-Geleen wil helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld. 

De gemeente Sittard Geleen heeft structureel aandacht voor het tegengaan van geweld in afhankelijkheidsrelaties, waaronder geweld tegen vrouwen. Daarbij is aandacht voor specifieke groepen, zoals slachtoffers van mensenhandel en slachtoffers van seksueel geweld. Slachtoffers van seksueel geweld kunnen terecht bij het Centrum Seksueel Geweld Limburg. Telefoonnummer: 0800-0188.

Met Veilig Thuis is er een meld- en adviespunt voor huiselijk geweld. Hier kunnen omstanders terecht met vermoedens van huiselijk geweld, maar ook slachtoffers zelf. Telefoonnummer: 0800 2000.

Achtergrondinformatie

Een kaart van Nederland met de volledige lijst van deelnemende gemeenten en provincies is te vinden op de website: www.orangetheworld.nl/map . Ook zijn daar de activiteiten van maatschappelijke organisaties rond the Orange the World campagne opgenomen. 

UN Women Nederland is de Nederlandse tak van UN Women, de organisatie van de Verenigde Naties voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen. UN Women Nederland vraagt aandacht en werft fondsen voor het werk van UN Women wereldwijd.

Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao zijn serviceclubs van actieve en ambitieuze vrouwen, die werken aan de verbetering van de positie en status van vrouwen over de hele wereld. 

De gemeente Sittard-Geleen is OCI Nitrogen zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van deze actie.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*