Hoge Koninklijke onderscheiding voor filmmaker Henk van der Linden (95)

Gemeente Beekdaelen

Zaterdagmiddag 12 december ontving de Limburgse cineast en pionier van de kinderfilm Henk van der Linden uit handen van burgemeester Geurts van Beekdaelen een Koninklijke onderscheiding. De heer Van der Linden is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De uitreiking vond plaats in het voormalige Royal Theater te Heerlen, tijdens een tweedaags programma ter ere van de filmmaker.

Filmmaker Van der Linden ontving de Koninklijke onderscheiding voor zijn omvangrijke oeuvre. Een oeuvre dat van onschatbare maatschappelijke en culturele waarde is en een belangrijk onderdeel van de Nederlandse en Limburgse filmgeschiedenis.
Zijn films hebben miljoenen Nederlanders van meerdere generaties bereikt en vermaakt. Bovendien heeft hij als pionier van de kinder- en familiefilms dit genre in Nederland op de kaart gezet.

Founding father

Henk van der Linden is een van de grotere filmmakers in Nederland, die in een tijdsbestek van 42 jaar –tussen 1943 en 1985- zo’n 100 films maakte. Hij wordt gezien als de grondlegger van de kinder- en familiefilms in Nederland. Een genre dat in die tijd nog geen gemeengoed was.

Door zijn werk heeft hij de weg vrijmaakt voor de Nederlandse makers van kinder- en familiefilms van vandaag. Hij wordt dan ook met recht vaak de nestor en founding father van de Nederlandse kinderfilm genoemd.

Filmmaker in hart en nieren

De liefde voor film is hem letterlijk met de paplepel ingegoten. Zijn vader was bioscoopexploitant en runde een filmverhuurkantoor. Al op 18 jarige leeftijd startte Henk van der Linden zijn eigen productiebedrijf REX Film. Dat was in 1943. Niet veel later maakte hij zijn eerste film. Tot aan zijn pensionering in 1985 produceerde hij zo’n 100 films, een aantal dat nog geen enkele andere Nederlandse filmmaker heeft geëvenaard.

Naast het produceren, schreef hij ook zelf de scripts, deed het camerawerk, regelde de decors en nam de regie en montage voor zijn rekening. Ook stond hij regelmatig zelf voor de camera als acteur.

Hij vond het belangrijk films te maken die een breed publiek amuseerden en bij de kijkers een lach op het gezicht toverde. Vermaak voor zoveel mogelijk mensen. Daar werden ook de mensen uit zijn directe omgeving bij betrokken. Zijn echtgenote werkte mee in het bedrijf en zijn twee kinderen acteerden in vele van zijn films. Vrienden en kennissen werden regelmatig gevraagd als figurant in zijn films. Op die manier heeft hij ook veel betekend voor de gemeenschap.

Het filmen gebeurde veelal in de eigen omgeving. Dat wil zeggen: in en rond Thull (tegenwoordig gemeente Beekdaelen), waar het gezin vanaf 1958 woonde. Ook in de eigen achtertuin werden scenes gefilmd.

Films voor vele generaties Nederlanders

Veel films van Van der Linden waren een groot succes. Zijn films over nationale striphelden als Billy Turf en Sjors en Sjimmie zorgden voor volle bioscoopzalen.
Met als kers op de taart een van zijn films over Dik Trom, die vanaf juli 1958 maar liefst 28 jaar aaneengesloten in een of meerdere bioscopen te zien was. Deze prestatie veroverde daarmee een welverdiende plek in het Guinness Book of Records.

Miljoenen Nederlanders hebben een of meerdere films van Henk van der Linden gezien. Meerdere generaties hebben genoten van zijn films.
De films zijn van onschatbare culturele en maatschappelijke waarde. Filmmuseum Eye digitaliseert momenteel de films van Van der Linden. Zo blijven de films voor de fans en ook voor toekomstige generaties behouden.

Tweedaags programma op 12 en 13 december

Op zaterdag 12 en zondag 13 december organiseren regionale omroep L1, CineSud en Filmhuis De Spiegel een gevarieerd programma rond de Limburgse filmmaker Henk van der Linden. Zowel in het voormalige Royal Theater te Heerlen als op de regionale omroep (radio en tv) wordt ruim aandacht besteed aan de inmiddels 95-jarige cineast. Ook gaat een documentaire over Henk van der Linden in voorpremière.

Op beide dagen zijn zowel in het Royal Theater Heerlen als op L1 films van Henk van der Linden te zien. Tickets voor het Royal Theater zijn te koop via de website van Filmhuis De Spiegel.

1 Reactie

  1. Huub Lenssen (70) uit Puth zet zich sinds 1974 in voor diverse verenigingen. Zo is hij al? 42 jaar actief voor Broederschap Bedevaart Kevelaer en kreeg daarom eerder de Pauselijke onderscheiding Bene Merenti. Verder is hij mede-oprichter buurtvereniging De Berkeveugel, oprichter en voorzitter Hoeber Meijersband en oprichter van de Stichting Soos Onderste Puth, waarvoor hij al 23 jaar de Mansluuzitting organiseert. Daarnaast is Guub actief bij de j Koninklijke Fanfare Sint Caecilia, Toneelvereniging Voor het Voetlicht en was hij politiek actief voor de VVD.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*