Grote groep in Stein negeert avondklok

Burgemeester Marion Leurs-Mordang van de gemeente Stein heeft een korte verklaring afgelegd over de rellen in Stein.

“Gisteren, zaterdag 23 januari, trad de avondklok in werking, die in Stein door een grote groep jongeren is genegeerd. Vanaf 19.00 uur verzamelden zich een grote groep in het centrum, met het voornemen bij elkaar te komen, muziek te maken en alcohol te nuttigen. De politie ging het gesprek aan met de aanwezigen, maar zij waren niet bereid hun samenzijn te stoppen.

Op de Stadhouderslaan werd vuurwerk afgestoken en richting de politie gegooid. De groep was rond 21.00 uur gegroeid tot ongeveer 100 personen. Vanwege de veiligheid en het aantal demonstranten cq. belangstellenden werd de ME ingeschakeld. De ME werd ingezet om de groep te splitsen en ervoor te zorgen dat de situatie weer rustig werd en de avondklok werd opgevolgd. Bij de komst van de ME verplaatste de groep zich en door de inzet van de politie verspreidde de groep zich in kleinere groepjes over het centrum. Rond middernacht keerde de rust terug in Stein.

Op dit moment (zondagmorgen 08.00 uur) zijn 14 personen aangehouden in verband met het overtreden van de avondklok in Stein. Hieronder bevonden zich 2 minderjarigen. Bij de inzet is een agent lichtgewond geraakt.”

Onbegrijpelijk

“De politie heeft als opdracht de avondklok te handhaven. Zij richt zich hierbij op het beëindigen van de overtreding en het verbaliseren. De politie handhaaft de avondklok intensief door meer zichtbaar aanwezig te zijn. De politie zal duidelijk en zichtbaar optreden. Ze kunnen niet overal zijn maar daar waar ze zijn, treden ze op. In Stein was dat noodzakelijk. Algemeen commandant Bert Vermariën: ‘Het is onbegrijpelijk dat mensen ondanks de gezondheidscrisis en de maatregelen die genomen zijn moedwillig samenkomen en doelbewust proberen de situatie te laten escaleren. Wij hebben ervoor gekozen de situatie op een veilige manier af te bouwen.’ 

Als burgemeester ben ik vooral boos dat dit heeft kunnen gebeuren. We leven in een vrij land waar iedereen zijn mening mag laten horen. Maar dit is niet de manier waarop. Dit was geen demonstratie, maar moedwillige rellen aangesticht door enkele raddraaiers. Dat blijkt ook uit het feit dat de aanwezigen niet het gesprek wilde aangaan met de politie. Dit incident is een klap in het gezicht van eenieder die zo zijn best doet om het virus onder de knie te krijgen.

De politie zet zijn onderzoek rondom deze avond voort. Ik hoop dan antwoorden te krijgen over de identiteit/achtergrond van de relschoppers, mogelijke risico’s voor de toekomst, enz.  Meerdere aanhoudingen naar aanleiding van dit onderzoek worden niet uitgesloten. Waar nodig zal ik u over de resultaten hiervan informeren.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*