GGD Zuid Limburg kondigt tweede en derde priklocatie aan: “Wij zijn er klaar voor.”

Hoewel het aantal beschikbare vaccins nog achterblijft, loopt GGD Zuid Limburg alvast vooruit. Met de komst van een tweede vaccinatielocatie in de Rodahal in Kerkrade en een derde in de Herenhof in Geleen, bereidt de GGD zich optimaal voor op grootschalige vaccinatie in de regio Zuid-Limburg.

Sinds het eerste prikmoment op 15 januari heeft GGD Zuid Limburg zo’n 10.000 personen gevaccineerd. Een mooi begin van een enorme vaccinatieopdracht. In de tussentijd is de GGD flink aan het opschalen om zich voor te bereiden op de grootschalige vaccinatie die in het voorjaar gaat plaatsvinden. Met het optuigen van nieuwe vaccinatielocaties en een succesvolle wervingscampagne voor kwalitatief goed vaccinatiepersoneel staat GGD Zuid Limburg in de startblokken. “Zodra er meer vaccins beschikbaar komen, zijn wij er klaar voor” vertelt Rik Wagemans, coördinator test- en vaccinatielocaties van GGD Zuid Limburg.

Vaccinatielocatie Kerkrade

Woensdag 10 februari opent de vaccinatielocatie in de Rodahal in Kerkrade. De eerste afspraken hiervoor worden al ingepland. De locatie telt straks twaalf vaccinatielijnen, waar met een maximale bezetting op z’n minst 1000 prikken per dag gezet kunnen worden. De Rodahal is toegankelijk voor automobilisten, fietsers en voetgangers en is 7 dagen per week geopend. Er is voldoende parkeergelegenheid beschikbaar voor bezoekers.

De groep 85-plussers is de eerste doelgroep die vanuit deze nieuwe locatie gevaccineerd zal worden. Om de uitgenodigde ouderen zo goed mogelijk te faciliteren zijn er rolstoelen beschikbaar, mag er een persoon extra mee naar de vaccinatie als begeleiding en zijn er medewerkers aanwezig die de ouderen extra hulp op locatie kunnen aanbieden.

Vaccinatielocatie Geleen

Om in het 2e kwartaal van dit jaar klaar te zijn voor zo’n 3.500 vaccinaties per dag, schaalt de GGD nog verder op met een derde vaccinatielocatie in de Westelijke Mijnstreek, aan de Herenhof in Geleen. Naar verwachting opent deze locatie aan het einde van het eerste kwartaal, begin tweede kwartaal. Dit is mede afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins. Met de komst van de twee nieuwe priklocaties – op centraal gelegen plekken in de regio – hoopt de GGD niet alleen de reisafstand voor haar inwoners te verkleinen, maar ook de drempel voor vaccinatie te verlagen.

Verhuizing vaccinatielocatie Maastricht

Toen de GGD in december de opdracht kreeg voor het inrichten van een grootschalige vaccinatielocatie, heeft de GGD Zuid Limburg ervoor gekozen de XL-testlocatie op het MECC-terrein in Maastricht uit te breiden tot test- én vaccinatielocatie. Dit verloopt tot op heden strikt gescheiden. Echter, om ook aan de grote vraag naar testen te kunnen blijven voldoen, kiest de GGD ervoor het vaccinatiedeel te verplaatsen naar een nieuwe locatie bij MECC Maastricht. “Wij zijn verheugd te melden dat we wederom de samenwerking met MECC Maastricht aangaan voor een nieuwe vaccinatielocatie in de Noordhal van MECC Maastricht.” laat Rik Wagemans namens de GGD Zuid Limburg weten.

Naar verwachting zal vanaf medio februari de XL-locatie weer volledig ingericht worden voor het uitvoeren van coronatesten en verhuist het vaccinatiedeel naar de Noordhal van MECC Maastricht. Waar de XL-locatie zeven vaccinatielijnen telt, worden er op de nieuwe vaccinatielocatie in Maastricht twaalf vaccinatielijnen gerealiseerd. Net zoals de XL-locatie op het parkeerterrein P6, is ook de Noordhal van MECC Maastricht eenvoudig te bereiken.

Bezoekers parkeren op parkeerterrein P4 en betreden de vaccinatielocatie via de hoofdentree van het MECC. Er zijn verkeersregelaars aanwezig die zorgen voor een goede doorstroom van het verkeer.

Wervingscampagne vaccinatiepersoneel

Naast de uitbreiding van vaccinatielocaties is het werven van kwalitatief goed vaccinatiepersoneel essentieel in de voorbereidingen voor grootschalige vaccinatie. Het uitzetten van een gedegen wervingscampagne en de samenwerking met betrouwbare, vaste wervingsbureaus heeft geleid tot een groot aantal sollicitaties. “Tot nu toe hebben we een kleine 200 medewerkers aangenomen, die we gefaseerd zullen inzetten. Enerzijds afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins en dus het benodigde aantal medewerkers, anderzijds worden de vaccinatiemedewerkers eerst in groepen klaargestoomd middels introducties en trainingen.” vertelt Jeannette Claus, Manager Personeel en Talentontwikkeling bij de GGD.

Om de vaccinatieklus te klaren zijn er verschillende medewerkersrollen te vervullen. Zo zijn er voor het daadwerkelijk zetten van de prik voornamelijk mensen met een medische achtergrond aangenomen. Denk hierbij aan doktersassistenten, artsen, verzorgenden en geneeskunde studenten. Daarnaast hebben we ook mensen met een administratieve achtergrond aangetrokken voor functies als gastvrouw, gastheer en voor administratieve of facilitaire ondersteuning. Jeannette benadrukt “met de huidige opschalingsstrategie klaar te zijn voor het bemensen van de drie vaccinatielocaties en vaccineren van de burgers in Zuid-Limburg”.

Volgorde van vaccineren

Het ministerie van VWS bepaalt de volgorde van vaccineren. Deze volgorde wordt continue geëvalueerd en – indien nodig – aangepast. De beschikbaarheid en werkzaamheid van vaccins is daarbij een bepalende factor. Kijk voor meer informatie over de vaccinatiestrategie op Rijksoverheid.nl. Nadat het Ministerie van VWS de volgorde van doelgroepen heeft bepaald, gaat het RIVM over tot het versturen van de uitnodigingen en is de GGD tot slot verantwoordelijk voor de uitvoering van de vaccinaties.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*