GGD start 1 maart jaarlijkse vaccinaties jeugd Zuid-Limburg

25 februari 2021, Persbericht – De GGD Zuid Limburg begint op 1 maart met de jaarlijkse vaccinatie van de jeugd tegen infectieziekten als bof, mazelen, polio, meningokokken en baarmoederhalskanker (HPV). Deze vaccinaties zijn onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma (RVP). De coronavaccinatie zit niet in het RVP. Kinderen en jongeren onder de 18 jaar krijgen voorlopig geen prik tegen corona, zo heeft de Nederlandse regering bepaald.

Kinderen en jongeren worden opgeroepen via een uitnodiging per post van het RIVM. Het RIVM heeft dit jaar de uitnodiging voor de eerste groep kinderen en jongeren in de Westelijke Mijnstreek later dan gebruikelijk verstuurd. De GGD hoopt dat alle uitgenodigde kinderen en jongeren toch de vaccinatie komen halen.
Door alle aandacht voor corona zou je bijna vergeten dat er ook nog andere infectieziekten zijn die vooral bij (jonge) kinderen ernstige gevolgen kunnen hebben. Wie weet bijvoorbeeld nog dat polio kan leiden tot verlammingen of hersen(vlies)ontsteking? De laatste polio-epidemie in Nederland vond plaats in 1992/1993 onder ongevaccineerde personen. Met de juiste vaccinatie ben je beschermd.

Priklocaties

De vaccinaties voor de jeugd worden niet op de corona-priklocaties gegeven, maar achtereenvolgens in het Steinerbos (Westelijke Mijnstreek), Flexiforum in Kerkrade (Parkstad) en Ontmoetingscentrum Heer ‘Aen de Wan’, Maastricht (Maastricht-Heuvelland). In de uitnodigingsbrief van het RIVM staan het adres en het tijdstip voor de prik. Vanwege corona vraagt de GGD om precies op de aangegeven tijd te komen. Ook belangrijk: De afspraak kan niet doorgaan als een kind en/of begeleider last heeft van verkoudheid, hoesten en koorts of als één van de gezinsleden positief getest is op corona. Dan kan een nieuwe afspraak gemaakt worden.

De vaccinatiecampagne in Zuid-Limburg duurt circa 6 weken. In die periode kunnen bijna 5.700 9-jarigen, 5.000 13-14 jarigen en zo’n 7.500 meiden tussen 13 en 18 jaar een prik komen halen. Na vaccinatie zijn zij niet extra vatbaar voor het coronavirus. De kans op besmetting met het coronavirus is hetzelfde als voor de vaccinatie.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*