Gemeenteraad stelt profielschets vast voor nieuwe burgemeester

Logo gemeente

Sittard-Geleen, 4 september 2019 – In aanwezigheid van de commissaris van de Koning stelt de gemeenteraad op donderdag 5 september de profielschets vast voor een nieuwe burgemeester. Een vertrouwenscommissie van gemeenteraadsleden heeft deze profielschets voorbereid. Ook inwoners konden via een online-enquête hun mening geven. Na goedkeuring stelt de minister van Binnenlandse Zaken de vacature voor de nieuwe burgemeester open.

Profielschets

Wat voor soort burgemeester heeft Sittard-Geleen nodig? Wat verwacht de gemeenteraad van de burgemeester en wat mag die van de gemeenteraad verwachten? Dat staat in de profielschets die is voorbereid door de vertrouwenscommissie van raadsleden Y. Salvino – Meijer (voorzitter), N. Lebens, M. De Loo, D. Pfoster, T. Raven en Ph. Boonen. De profielschets is bondig. De gemeenteraad verwacht dat de nieuwe burgemeester verdere stappen zet in de samenwerking op verschillende niveaus en in de bestuurlijke complexiteit. Ook als het gaat om de veiligheid van onze samenleving verwacht de gemeenteraad een daadkrachtige burgemeester.

Vacature

Nadat de gemeenteraad de profielschets heeft vastgesteld, opent de minister van Binnenlandse Zaken de vacature. Mogelijke kandidaten kunnen solliciteren bij de commissaris van de Koning. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad wie de nieuwe burgemeester wordt. Het proces van selectie en benoeming duurt gemiddeld een half jaar.

Burgemeester Sjraar Cox

De huidige burgemeester Sjraar Cox heeft in mei aangekondigd per 15 maart 2020 te stoppen. Het vertrek van de burgemeester valt samen met het moment dat de helft van de zittingstermijn van de huidige gemeenteraad er op zit. Sjraar Cox is sinds oktober 2006 burgemeester van gemeente Sittard-Geleen.

Als de gemeenteraad de profielschets heeft vastgesteld, wordt deze gepubliceerd op www.sittard-geleen.nl/nieuweburgemeester 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*