Gemeentenieuws Stein – week 37

Officiële bekendmakingen

De gemeente geeft bekendmakingen in verkorte versie weer in dit weekblad. De volledige teksten en nadere informatie over rechtsbescherming staat op www.overheid.nl. Dat is het officiële medium daarvoor. Wil je bekendmakingen die jouw straat of buurt aangaan automatisch ontvangen? Activeer dan de e-mailservice of download de app via overuwbuurt.overheid.nl.

Aanvraag omgevingsvergunning:

  • Maasband ong., voor het tijdelijk plaatsen van een uitkijktoren, zaaknummer O2020-133.

Besluit omgevingsvergunning:

  • Sanderboutlaan 16, 6181 DN te Elsloo, voor het plaatsen van een terras (verzenddatum besluit 31 augustus 2020), zaaknummer O2020-087.
  • Paalweg ong. te Urmond (nabij het pand aan de Paalweg 14, 6129 EZ Urmond), voor het inrichten van een tijdelijk bouwterrein ten behoeve van het verruimen van het Julianakanaal (verzenddatum besluit 1 september 2020), zaaknummer O2020-129.

Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer

  • Heidekampweg 2, 6171 DZ Stein, voor het veranderen van een inrichting, aanvrager Asfalt Centrale Limburg b.v., zaaknummer RUD 2020-202781, voor informatie RUD Zuid-Limburg tel 043-3897812 onder vermelding van zaaknummer RUD 2020-202781.

Vervallen aanwijzing voorkeursrecht gemeente, Bramert-Noord

Per 20 augustus 2020 is de aanwijzing van het voorkeursrecht op de percelen, gelegen in het gebied Bramert-Noord, van rechtswege is vervallen.

Het voorkeursrecht was gekoppeld aan de initiële 10-jarige looptijd van het bestemmingsplan Bramert-Noord. Dit bestemmingsplan is op 3 juni 2010 vastgesteld en in werking getreden op 20 augustus 2010. Derhalve is het voorkeursrecht op 20 augustus 2020 vervallen.

De mededeling en de bijbehorende stukken liggen vanaf 11 september 2020 voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, afdeling Dienstverlening, Stadhouderslaan 200 te Stein (gedurende kantoor­uren).                

Bestemmingsplan “Terras Maasoever”

Vanaf donderdag a.s. ligt het ontwerpbestemmingsplan “Terras Maasoever” zes weken lang ter inzage in het gemeentehuis. Het ontwerp bestemmingsplan is ook digitaal te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Je kunt daar zoeken op de naam van het plan of op het identificatie­nummer van het plan: NL.IMRO.0971.BPTerrasMaasoever-0001.

Gedurende deze periode kunnen zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan worden ingediend bij de gemeenteraad, Postbus 15, 6170 AA te Stein.

Voor nadere informatie kun je contact opnemen met dhr. H. Janssen tel. nr. 046-4359233. 

De volledige bekendmakingen hierover kun je vinden in de Staatscourant van vandaag of via www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant

Verbeteren kwaliteit plantsoenen

Gemeente Stein start binnenkort met het verbeteren van de plantsoenen in de gemeente. Een aantal heesterplantsoenen voldoen namelijk niet meer aan kwaliteit die we voor ogen hebben. De proef met het duurzame Bokashi krijgt hiermee, na het zien van positieve resultaten, een vervolg.

Een gezonde bodem

Een gezonde bodem vormt de basis voor een betere groei van de beplanting. Daarnaast neemt een goede bodem bij extreme neerslag ook het regenwater beter op. Daardoor is de grond beter bestand tegen lange periodes van droogte. Dit alles komt ten goede aan de kwaliteit voor de bomen, de bodembedekkers en met name het bodemleven in de plantsoenen. Een goed bodemleven zorgt voor een betere kwaliteit van het groen. Met deze wetenschap hebben we in het voorjaar bij een aantal slecht groeiende plantsoenen een experiment uitgevoerd door een laag Bokashi aan te brengen. Dit experiment heeft positief uitgepakt. We willen dan ook in de te verbeteren plantsoenvakken een laag Bokashi aanbrengen.

Bokashi

Bokashi is het Japanse woord voor ‘gefermenteerd organisch materiaal’ en wordt gemaakt van plantenresten. De plantenresten worden omgezet in voeding voor de bodem. Wormen graven zichzelf naar de Bokashi toe en beginnen hiervan te eten. Een bijkomend voordeel is dat Bokashi de groei van onkruid onderdrukt en de uitdroging van de bodem tegengaat. Het is een organisch en duurzaam materiaal dat bovendien geurloos en onschadelijk voor mens en dier is.

Locaties

Een overzicht van de locaties is te vinden op onze website, www.gemeentestein.nl.

Werkwijze

De gemeente Stein gaat halverwege september de bestaande heestervakken leegruimen, spitten en afdekken met een laag Bokashi. In november worden deze vakken opnieuw aangeplant. De gemeente werkt samen met leverancier Leers Infra B.V. uit Heerlen.

Meer informatie

Voor vragen kun je contact opnemen met Guus Kreutzer, coördinator wijkteams. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 046-420 30 70 of via e-mail guus.kreutzer@gemeentestein.nl.

Landschapsplan Urdal / Elserveld

Tussen de kernen Nieuwdorp en Elsloo en het industrieterrein Businesspark Stein ligt tussen de bebouwing een groen-blauw gebied dat bestaat uit de “wallen van Stein”, kleinschalig agrarisch gebruik, het beekdal van de Meeldertvloedgraaf en het “MISA het Hetjen”. Het gebied fungeert als een groene en recreatieve verbinding tussen het Urdal/ Julianakanaal en het Steinerbos en vormt hiermee een onderdeel van “de groene ring rond Stein”.

Het gebied Urdal / Elserveld ligt op het moment verscholen tussen de bebouwing en heeft geen kenmerkende identiteit. De samenhang in het gebied en met de wijdere omgeving ontbreekt hier en daar. Delen zijn rommelig. Daarnaast is op onderdelen de omvang van deze groene buffer onvoldoende. Het is een zeer aantrekkelijk uitloopgebied en waardevolle ecologische verbinding in een gebied waar natuurlijke gebieden schaars zijn. In het plan is ruimte voor uitbreiding van het leefgebied van de das en maatregelen voor bijen en andere insecten te nemen (bijv. aanleg van bijenhotels en bloemrijke graslanden). Omwonenden worden hiermee bewust gemaakt van het belang van ecologische habitats. Daarnaast is het van belang om delen van de verbindingszone en daarmee de groene ring rond Stein robuuster te maken. In het gebied worden landschappelijke structuren en ecologische kwaliteiten versterkt.

Voor meer informatie over het landschapsplan verwijzen wij je naar de website www.gemeentestein.nl 

Heb je vragen en / of ideeën mail dan naar info@gemeentestein.nl

Dorpsschouw Meers: in gesprek over de openbare ruimte

Woensdag 23 september vindt de jaarlijkse Dorpsschouw Meers plaats. De gemeente nodigt alle geïnteresseerde inwoners uit om deel te nemen aan een gezamenlijke rondgang door een aantal straten van Meers en in gesprek te gaan over de kwaliteit van de openbare ruimte en de beleving ervan.

Verbeterpunten en suggesties
Het onderhoud van de openbare ruimte, in de breedste zin van het woord, komt aan bod. Daarbij zijn verbeterpunten, tips en suggesties welkom, want een goed onderhouden leefomgeving vergroot het woongenot. Heb jij hier een mening over? Meld je dan aan via info@gemeentestein.nl o.v.v. ‘Dorpsschouw Meers’. We starten om 9.30 uur bij ‘Bie Gerda’.

Informatieavond Dubbel Duurzaam op 7-10

Wil jij graag je woning verduurzamen, energie besparen of zelf energie opwekken? Of wil je langer thuis blijven wonen en het comfort in huis verbeteren? Maar weet je niet waar te beginnen? De gemeente Stein en Dubbel Duurzaam helpen je hier graag bij!

Via Dubbel Duurzaam kun je gebruik maken van twee woningscans: een energie- en een zorgscan. Deze scans kosten normaal € 79,-, maar worden nu gratis aangeboden door de gemeente Stein!

Wil je graag eerst meer informatie? Kom dan naar de informatieavond op 7 oktober aanstaande. Hier kom je alles te weten over de zorg- en energiescans en kun je al je vragen stellen.

Datum: woensdagavond 7 oktober 2020

Tijdstip: 20:00 – 21:00 (inloop vanaf 19:45)

Locatie: MFC De Grous, Heerstraat-Centrum 38 in Stein

Parkeren: Gratis parkeerplaats beschikbaar

Aanmelden

In verband met de strenge maatregelen rondom het coronavirus en het bewaren van 1,5 meter afstand, dien je je vooraf aan te melden. Aanmelden kan tot vrijdag 2 oktober 17.00uur. Per huishouden worden slechts twee personen toegestaan, dit om te voorkomen dat het te druk wordt en hiermee de 1,5 meter niet kan worden nageleefd.

  • Stuur een e-mail met jouw contactgegevens naar info@dubbel-duurzaam.nl, onder vermelding van “Informatieavond Dubbel Duurzaam”. Je ontvangt een bevestigingse-mail.
  • Bij verkoudheidsklachten blijf je thuis!
  • Vol = vol. Bij veel interesse wordt een tweede informatiesessie georganiseerd.
  • Je kunt je vragen of opmerking altijd doorgegeven via bovenstaand mailadres.

Verhinderd?

Wil je graag meer informatie maar lukt het niet om aanwezig te zijn? De informatieavond is live te volgen via onze facebookpagina en vervolgens ook terug te bekijken. De link naar de video wordt na de informatieavond gedeeld via de digitale nieuwsbrief.

Liever persoonlijk contact? Stuur een e-mail naar info@dubbel-duurzaam.nl of neem telefonisch contact op met Dubbel Duurzaam via 041 – 266 78 23

Wat is Dubbel Duurzaam ook alweer?

Een onafhankelijke duurzaamheidscoach voert de scan(s) bij je thuis uit. Het resultaat is een rapportage dat de mogelijkheden beschrijft om enerzijds het energieverbruik te verminderen én duurzame energie op te wekken en anderzijds de maatregelen die nodig zijn om zo lang mogelijk op een veilige manier thuis te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan een inloopdouche, een traplift of het verwijderen van dorpels.

Liever direct aan de slag?

Meld je nu aan voor een gratis energie- of zorgscan van Stichting Dubbel Duurzaam. Aanmelden gaat via de website www.dubbel-duurzaam.nl/aanmelden.

Events

Donderdag 10 september

Inloopmiddag
Buurthuis Urmond
14.00-17.00uur

Zaterdag 12 september en zondag 13 september

WijKerenshART 2020
11.00-17:00
DOP WijKerenshei – St. Jozefkerk Kerensheide
Expositie door kunstenaars uit de wijk Kerensheide.
Vrij toegankelijk.

Zaterdag 12 september

Monumentendag
13:00-17:00 uur
Op monumentendag is het Museum voor Grafcultuur, Hoppenkampstraat 14A te Stein, open en kan men ook terecht op de kasteelruïne te Stein, waar onze vrijwilligers jou graag tekst en uitleg geven.

Zondag 13 september

10.00-17.00uur
Winandus Markt
Website: www.winandusmarktcatsop.nl

Maandag 14 september

Inloopmiddag & kaartmiddag
Buurthuis Urmond
14.00-17.00 uur

Woensdag 16 september

Inloop in de huiskamer
Buurtcentrum Nieuwdorp
10.00-12.00 uur

Wandelen

Dorpsdagvoorziening bie Gerda
Het is woensdag en dus gaan we weer wandelen! Je bent vanaf 10.00 uur welkom voor een kop koffie en we vertrekken rond 10.30 uur voor een mooie wandeling. Loop je mee?

Woensdag 16 september

Raadskalender: Beeldvormende bijeenkomst

Voor meer informatie: www.gemeentestein.nl/gemeenteraad

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*