Gemeente Stein juicht helder taalgebruik toe en ondertekent Direct Duidelijk-deal

Afbeelding ondertekening Direct Duidelijk-deal

Stein, 20 januari 2022 – Als meest toegankelijke gemeente van Nederland, werkt Gemeente Stein op alle fronten aan haar toegankelijkheid. Zo ook aan helder en begrijpelijk taalgebruik. Daarom ondertekende de burgemeester, samen met de wethouder dienstverlening en de secretaris de Direct Duidelijk-deal. Dit deden ze op donderdag 20 januari, tijdens de kick-off van de interne Direct Duidelijk campagne. De gemeente belooft hiermee dat ze serieus werk maakt van direct en duidelijk taalgebruik.

Burgemeester Leurs-Mordang: ‘Wij vinden het heel belangrijk dat onze teksten, in welke vorm dan ook, goed leesbaar zijn voor de ontvanger. We streven dit bijvoorbeeld na in onze brieven aan inwoners, voorstellen aan de raad, adviezen aan het college en berichten op onze online kanalen.’ Wethouder Wingelaar vult aan: ‘Onze inwoners hebben ons via het tweejaarlijks klanttevredenheidsonderzoek laten weten dat vooral op dit vlak nog veel winst te halen valt. Goede communicatie kan zorgen voor een betere dienstverlening en daarmee betere klantervaring.’

Over Direct Duidelijk

De overheid moet duidelijk communiceren. Dat betekent: rekening houden met je doel en je
lezer, zorgen voor een duidelijke opbouw en samenhang, persoonlijke benadering kiezen en
ervoor zorgen dat de taal begrijpelijk is. Direct Duidelijk helpt overheidsorganisaties hierbij op
weg.

De campagne Direct Duidelijk is een initiatief van het Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO). In het NBO werken het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nederlandse Taalunie samen met ruim zeventig andere organisaties uit Nederland en België. Hun doel is om het probleem van onduidelijke overheidstaal aan te pakken.

Minister Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken lanceerde in het najaar van 2019 de Direct Duidelijk Brigade, een uitbreiding van de Direct Duidelijk-campagne. De Direct Duidelijk Brigade is een netwerk voor en door ambtenaren, die elkaar vrijwillig helpen met duidelijke en toegankelijke communicatie. Kijk voor meer informatie op de website van Direct Duidelijk.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*