Gedeelde geschiedenis Euregio te beluisteren via geluidskunstwerk Terra Mosana

Euregio. Bron afbeelding: Terra Mosana

Een geluidskunstwerk, bestaande uit een collectie van gesproken berichten, is het indrukwekkende resultaat van een speciaal project in de Euregio. Dit project, genaamd Terra Mosana, bestudeert de geschiedenis van de Euregio (grofweg het gebied tussen Maastricht, Luik, Aken, Beringen, Jülich, Leopoldsburg en Tongeren). Tijdens dit project zijn de dialecten, talen en manieren van spreken tussen het heden en het verleden in een speciaal geluidskunstwerk gebundeld. Dit geluidskunstwerk presenteert het gezamenlijke culturele erfgoed van de Euregio. Hoogleraar Taalcultuur in Limburg Leonie Cornips (NL Lab, KNAW HuC en Universiteit Maastricht) heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het geluidskunstwerk.

Deelnemers van alle regio’s

Inwoners van de Euregio zijn afgelopen februari uitgenodigd om de rijkdom aan talen en dialecten die ze spreken te laten horen. Velen hebben gehoor gegeven aan deze oproep. Deelnemers hebben in hun eigen talen of dialecten zeven zinnen waarin de voorgestelde gedeelde geschiedenis van de Euregio was uitgebeeld vertaald, opgenomen en naar de projectgroep van Terra Mosana gestuurd.

Geluidskunstwerk

Alle berichten die Terra Mosana ontvangen heeft, zijn verwerkt in een geluidskunstwerk. Dit geluidskunstwerk neemt luisteraars mee op een meertalige reis door de vele talen en dialecten die gesproken worden in de Euregio. Het laat zien hoeveel dialecten en talen onderdeel zijn van dit Europese grensgebied. Het geluidskunstwerk is te beluisteren via de website van Terra Mosana. Het geluidskunstwerk zal ook te horen zijn in ondere andere exposities, films en podcasts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*