Gebiedsontwikkeling rondom Thull

Voorgevel van het Alfa proeflokaal, copyright Knapp Werk architecten

Op woensdag 30 september hield de gemeente Beekdaelen in het gemeentehuis in Schinnen een inloopbijeenkomst voor de gebiedsontwikkeling van Thull. Naast de gemeente konden belangstellenden ook vragen stellen aan Vereniging Natuurmonumenten, eigenaar van Mulderplas en het bos eromheen, en aan Harry en Michelle Meens van de Alfa bierbrouwerij in Thull.

Thull is een buurtschap in de gemeente Beekdaelen dat aan de noordzijde aan Oirsbeek en Amstenrade grenst en in het westen via de Mulderplas en Muldermolen aan Schinnen grenst. Het buurtschap is naast het natuurgebied rondom de Mulderplas voornamelijk bekend van de Alfa bierbrouwerij dat in 2020 reeds 150 jaar in Thull is gevestigd.

Ontwikkelingen Alfa bierbrouwerij

De laatste jaren is Alfa bezig met het realiseren van een nieuw op te leveren brasserie en proeflokaal aan de overkant van de bestaande bierbrouwerij. De oplevering van de nieuwbouw is al een aantal keren uitgesteld, waaronder de laatste keer door de beperkingen rondom corona. Het is de bedoeling dat de brasserie rond januari 2021 alsnog open zal gaan.

Naast de nieuwbouw zal het grasveld tussen de brouwerij en de brasserie toegankelijk worden voor het publiek. De hekken aan de voorzijde zullen worden verwijderd, waarbij een ontmoetingsplein komt nabij het bronhuis voor zowel inwoners van Thull als bezoekers aan de brouwerij.

Overige ontwikkelingen

Zowel de Beedaelenroute, een ruim 52 kilometer lange fietsroute met een start- en eindpunt aan het Mulderpad in Thull, als de Leisure Lane, een 33 kilometer lang fietspad tussen Schinnen en Simpelveld, komen in het gebied dadelijk bij elkaar. De oplevering van de Leisure Lane is gepland voor 2023. Met de Beekdaelenroute en de Leisure Lane wordt een koppeling gelegd met zowel wandel- als fietsrecreatie.

Andere ontwikkelingen in het gebied zijn onder andere het verplaatsen van de bestaande parkeerplaatsen. Dit gebeurt op verzoek van Natuurmonumenten. De parkeerplaatsen worden nu verplaatst rondom de ondernemers. Ook komt een zogenoemd transferium aan de Hommerterweg, de doorlopende weg tussen Schinnen en Hommert/Vaesrade. Dit transferium is via de Beekdaelenroute, het Mulderswegske, verbonden met de Alfa bierbrouwerij en de Muldermolen. De vier mindervaliden parkeerplaatsen blijven bereikbaar. Deze parkeerplaatsen zijn in de buurt van de Mulderplas en zijn onder andere bedoeld voor de gebruikers van de mindervaliden visvlonders. De bestaande parkeerplaats aan de Mulderplas zal verdwijnen. Op dit terrein zullen bomen worden aangeplant.

Ook voor het verkeer wordt de situatie in Thull aangepast. De maximumsnelheid in Thull wordt 30 kilometer per uur. De weg tussen de Alfa bierbrouwerij en de Dionysuskerk in Schinnen, de Thullerkerkweg en Achter de Kerk, krijgt een parkeerverbod. Ook volgen een aantal snelheidsbeperkende maatregelen.

Ontwikkelingen Thull, tekening van de gemeente Beekdaelen (september 2020)
Ontwikkelingen Thull, tekening van de gemeente Beekdaelen (september 2020)

Orchideeën

In het natuurgebied rondom de Mulderplas komen orchideeën voor. Rond een van de velden waarin orchideeën groeien zal een 2-3 meter hoog vlonderpad worden aangelegd. Via het vlonderpad zal een uniek zicht op de velden en de Mulderplas worden gecreëerd.

De velden waar de orchideeën nu groeien worden twee keer per jaar door Natuurmonumenten gesnoeid en onderhouden. Indien dit niet zou gebeuren, vervalt het veld tot een stuk bos en zullen de van nature daar voorkomende orchideeën uiteindelijk verdwijnen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*