Eerste resultaten uit enquête gemeenteraadsverkiezingen Sittard-Geleen 2022

Vanaf februari 2022 was het mogelijk om via een enquête een aantal vragen over de gemeenteraadsverkiezingen van de gemeente Sittard-Geleen in te vullen. In dit artikel worden de eerste resultaten gedeeld.

Welk cijfer geeft u het huidige college en raad?

Deze vraag is bewust verkeerd gesteld, omdat de meeste burgers dit nog als één geheel zien in plaats van twee verschillende groepen. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders zitten wel samen in de gemeenteraadsvergaderingen, maar hebben allebei andere verantwoordelijkheden en onderscheiden zich ook op bestuurlijk niveau. In onze ‘woordenlijst‘ kan het verschil tussen beiden worden opgezocht.

Het gemiddelde cijfer is een 4,9, waarmee een onvoldoende is gescoord.

Let u bij de keuze voor de gemeenteraadsverkiezingen op de landelijke politiek?

Hoewel de (kader)wetgeving door Den Haag wordt bepaald, kan de gemeente over een hoop onderwerpen zelf oordelen. In ons artikel ‘wat doet de gemeente‘ wordt hier meer op ingegaan.

Uit ons onderzoek blijkt dat 52,5% let op de keuzes en acties van de landelijke partijen en 47,5% dit niet doet.

Welke thema’s vindt u belangrijk?

In de enquête zijn een aantal thema’s benoemd die de kiezer mogelijk belangrijk vindt. Er was geen beperking het aantal thema’s dat kon worden gekozen. Van meest naar minst belangrijk scoorden:

 1. Wonen en Leefbaarheid (14,53%)
 2. Duurzaamheid en Milieu (11,97%)
 3. Veiligheid (10,68%)
 4. Financiën (10,26%)
 5. Onderwijs (8,12%)
 6. Zorg en Welzijn (8,12%)
 7. Inspraak (7,69%)
 8. Werkgelegenheid (7,26%)
 9. Cultuur (6,84%)
 10. Jongeren (6,41%)
 11. Ouderen / Senioren (4,70%)
 12. Sport (3,42%)

De thema’s konden niet verder worden gespecificeerd. Hierdoor kan bijvoorbeeld onder het kopje ‘Wonen en Leefbaarheid’ niet verder worden gekeken naar de achterliggende gedachte van de invuller. Heeft deze een beoordeling gemaakt op basis van de woonomgeving, betaalbare woningen, geschikte woningen (starter, senioren etc.) of een andere reden?

Hoe belangrijk vindt u de (gemeentelijke) politiek?

Uit de afweging van de opgegeven antwoorden blijkt dat de gemeentelijke politiek als ‘best wel belangrijk’ wordt gevonden. 55% van de ondervraagden blijkt zelfs vaak met familie of vrienden over de (lokale) politiek te praten, 45% doet dat af en toe.

Overige stemgerichte vragen

Zoals in februari 2022 aangegeven zal nog niet worden ingegaan op het stemresultaat. Dit maken wij pas bekend zodra de stembureaus zijn gesloten.

Maak gebruik van uw stem en laat u horen. Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen is mogelijk van maandag 14 tot en met woensdag 16 maart.

1 Trackback / Pingback

 1. Weetjes, feitjes, ditjes en datjes van Sittard-Geleen – Platform 046

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*