Chemelot plaatst verklaring en excuses op website.

(foto: Wikipedia/Michiel1972 )

17 augustus, Sittard-Geleen. In een schriftelijke verklaring biedt Chemelot haar excuses aan voor het ongeval op 3 augustus.

Technisch en menselijk falen
Rond 11.45 uur ontsnapte er door technisch en menselijk falen een hoeveelheid salpeterzuur  en een wolk stikstofoxide, zo meldt het bedrijf vandaag op haar website. Het incident, dat door de brandweer opgeschaald werd naar GRIP 3, ontstond nadat een lekzuur-tank overvol is geraakt. Dit veroorzaakte een scheur in de dakrand van de tank.

Oorzaak scheur dakrand
De scheur ontstond volgens het concern door een combinatie van technisch en menselijk falen. Een niet goed sluitende omloopafsluiter in combinatie met gesloten drainafsluiters hebben geresulteerd in het lek dat in eerste instantie door Chemelot als rookemissie werd gecommuniceerd.

Sirenes
Het incident resulteerde tot de inzet van een NL Alert en het in werking stellen van ‘de sirenes’. In het verleden is Chemelot bekritiseerd door de OVV op het gebied van de veiligheid en ook het OM startte eind 2018 een onderzoek naar diverse bedrijven op het bedrijventerrein, onder andere naar OCI Nitrogen, de eigenaar van de salpeterfabriek.

Excuses
De site biedt in haar verklaring ook haar excuses aan voor de ontstane overlast. De verklaring is in zijn geheel hier te vinden: https://www.chemelot.nl/nieuws/incident-3-augustus-jl

Politieke gevolgen
Mogelijk dat het incident nog gevolgen gaat krijgen voor het bedrijventerrein. De voltallige gemeenteraad in Sittard-Geleen heeft naar aanleiding van het incident namelijk besloten alsnog een discussie te willen over de veiligheid op en rond het industriële complex, zo weet dagblad De Limburger.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*