Beëindiging actie Sterrebos

Sittard-Geleen, 8 februari 2022 – De driehoek (het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Sittard-Geleen) heeft opdracht gegeven om de bezetting in het Sterrebos, op het privéterrein van VDL Nedcar te beëindigen. De politie is vanochtend gestart met ontruimen van het terrein. Met de actie geeft de driehoek opvolging aan de melding van VDL Nedcar.

Zorgvuldige voorbereiding

Na een zorgvuldige voorbereiding, omwille van de veiligheid van zowel actievoerders als beveiligers, politiemensen en medewerkers van hulpdiensten, is de politie nu gestart met het verwijderen van de actievoerders uit de bomen in het Sterrebos en het populierenbos. Sinds enige tijd zijn er diverse protesten tegen de kap van het Sterrebos. Er zijn demonstraties voor en tegen bosbehoud geweest. Op 28 januari klommen actievoerders in bomen op het privéterrein van VDL Nedcar. Demonstreren mag, onbevoegd actievoeren op privéterrein tegen de wil van de eigenaar mag niet. VDL Nedcar heeft bij de driehoek melding gemaakt van deze situatie en wil dat de actie in het Sterrebos beëindigd wordt, zodat VDL Nedcar kan beschikken over haar eigen terrein. De politie zal vandaag meer informatie verstrekken over het verloop van de inzet.

Afsluiting wegen

Om de inzet van de politie veilig uit te voeren, is het gebied in de directe omgeving van het Sterrebos inclusief de naastgelegen Rijksweg N276 tijdens de inzet van de politie tijdelijk afgesloten.

Communicatie met actievoerders

Vanaf het begin van de bezetting van het Sterrebos is duidelijk gecommuniceerd over het demonstratierecht en de gevolgen van het overtreden van de wet. Actievoerders kunnen op de Mitsubishi Avenue gebruik maken van hun demonstratierecht. Ook zijn de actievoerders continu gewezen op het feit dat zij de wet overtreden door hun aanwezigheid in het bos en dat dat strafrechtelijke gevolgen heeft. Het bevoegd gezag (de burgemeester en de officier van justitie) heeft de politie nu opdracht gegeven om de strafbare feiten te beëindigen.

Kapvergunning

De Provincie Limburg is het bevoegde gezag voor de uitbreiding van VDL Nedcar en heeft ook de kapvergunning afgegeven. De gemeente Sittard-Geleen is geen partij in de discussie over de kap van het Sterrebos. De gemeente ziet wel toe op het demonstratierecht en draagt zorg voor de openbare orde en veiligheid.

Meer informatie staat op op de website van de gemeente sittard-geleen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*